5 nasvetov za uspešne vinske degustacije

Predstavljaj si toplo sončno soboto, z družbo se odpraviš na izlet. Ker imate vsi radi vino se odločite za vinorodno regijo in obiščete nekaj vinskih kleti. Obisk prve - vino je dobro, poslušaš kaj ti razlagajo, morda si kaj zapišeš, kupiš kakšno steklenico in počasi do naslednje kleti. In naslednje… Vino je še vedno dobro, odlivalniki vina so odveč, razpoloženje se dviga, pogovori z vinarji se komaj še vrtijo okoli vina in pri naslednjem že vidijo, koliko je ura in ti najprej ponudijo vodo in prigrizke. Naslednje jutro se prične s ne preveč simpatičnim mačkom in spomin na prejšnji je po prvi degustaciji bolj meglen kot ne. Pred tabo je 5 nasvetov, kako se temu lahko izogneš in uspešno organiziraš vinske dogodivščine zase in za družbo 😊

  1. V naprej si rezerviraj termin za degustacijo. Priporočam, da ne planiraš več kot dveh degustaciji v enem dnevu, in da je med njima vsaj dve uri časa. Običajno traja vodene degustacija kakšno uro, lahko pa tudi dlje. Čeprav v vinskih regijah čas teče drugače, se raje izogni zamujanju. Za pomoč pri izbiri vinarjev in usklajevanju terminov lahko tudi pišeš na info@marvino.si ali pa izpolni kontaktni formular (https://marvino.si/pages/obisci-vinarja). Z veseljem pomagam. 
  1. Dobro je, da se pred (tudi med) degustacijo izogibaš močnih okusom, saj bo to vplivalo na tvojo izkušnjo z vinom. Okus po npr. kavi in pa tobaku ostane še kar nekaj časa. Če ne moreš brez, jih preloži raje na čas po degustaciji vina. 
  1. Voda voda voda, ne pozabi na vodo. Če je slučajno ni na mizi, pa zaprosi zanjo. Naj te vedno spremlja na vinskih dogodivščinah. Žal pa količina popite vode nimam nobenega vpliva na 'mačka'. Če je vina preveč, se bo kljub vodi z veseljem oglasil. 
  1. Odlivalnik ni tvoj sovražnik in nobene zamere ne bo, če vino odliješ – zato je tudi tam. Pri večjem številu vzorec se lahko hitro zgodi, da je vina preveč. Degustacijske porcije pa tudi niso povsod samo degustacijske 😊 Odlivalnik pa tudi omogoči morebitnemu določenemu šoferju, da brez slabe vesti poskusi vino. Je pa seveda najbolj priporočljivo, da je prevoz organiziran in ni skrbi z vožnjo. 
  1. Ne pozabi, nisi na all you can drink dogodku, temveč na degustaciji vina. Vino se poskuša z namenom nakupa. Seveda se lahko zgodi da vina niso po tvojem okusu. Če pa so ti všeč, si pa le kupi vsaj kakšno steklenico svojih favoritov. 

Marina

P.S. Na začetku opisana situacija se je tudi meni že kdaj pripetila. Se zgodi tudi najboljšim 😉

Napišite komentar

x