5 razlogov zakaj vedno znova z veseljem obiščem Goriška Brda in zakaj jih obišči tudi ti (če jih še nisi 😉)

Tudi ti povezuješ potovanja z raziskovanjem lokalne ponudbe? Zase lahko povem, da čim sem v vinorodni pokrajini, je pokušina lokalnih vin obvezna. Po možnosti tudi obisk kakšne vinske kleti! Ker je Slovenija vinorodna dežela, pa po nove vinske dogodivščine in užitke ni potrebno daleč. V Goriška Brda me pot zanese najmanj enkrat na leto. Ne samo zaradi vrhunskih vin, ki tam nastajajo, ampak tudi zaradi prijateljstev, ki so se tekom časa stkala. Pred tabo je 5 razlogov zakaj priporočam obisk tudi tebi 😊

  1. Razgledi

Goriška Brda ležijo na skrajnem zahodnem delu Slovenija na meji z Italijo. Pot do njih poteka celo kratek po Italiji in nekateri vinogradniki imajo vinograde tudi čez mejo, v italijanskem Colliu. Razgibana gričevnata pokrajina ponuja razglede ne samo na vinograde in čudovito pokrajino, temveč ob lepih jasnih dneh tudi pogled, ki se z nekaterih točk razteza vse od jadranskega morja pa do Alp.  

  1. Vino

Vino je v Goriških Brdih 'taglavno'. Vinarji so s svojo vztrajnostjo in kvaliteto postavili Goriška Brda na svetovni vinski zemljevid in kar nekaj briških vin se dobi po celem svetu. Rebula je v Goriških Brdih najbolj zastopana vinska sorta, ni pa še zdaleč edina! Rezultat raznolikosti vinskih sort in stilov pridelave je mnogo različnih vin v vseh kategorijah – od vrhunskih in nagrajenih vin do preprostih vin, od oranžnih do penečih se vin… za vsakega nekaj! Če še ne veš, kaj najbolj ustreza tebi, priporočam, da se lotiš pokušanja (lahko že kar doma s pomočjo MarVino Boxa)! ;)

  1. Kulinarika

Kulinarična ponudba je odlična in meni se je vedno se težko odločiti, kam se odpraviti, ker je toliko možnosti in po navadi premalo časa za obisk več kot ene ali dveh. Družinsko vodene turistične kmetije in restavracije ponujajo sezonske lokalne jedi, dostikrat domačega izvora. Mesoljubci lahko še posebej uživajo v ponudbi domačih suhih mesnin in pršutov. Bližina morja zagotavlja svežo morsko hrano. Ni lepšega kot sedeti na terasi in uživati v hrani s kozarcem vina.

  1. Prenočitev pri vinarju

Za najboljše izkušnjo ti priporočam, da vsaj enkrat prenočiš. Vedno več ponudnikov sob in apartmajev je, moja najljubša izbira je rezervacije sobe pri katerem od vinarjev. Z rezervacijo pa potrebno pohiteti, saj so od pomladi do jeseni vikendi zelo hitro zasedeni! V primeru, da planiraš vinske degustacije, priporočam da malo pogledaš po zemljevidu, katere nastanitve so v bližini izbranih vinarjev. Morda pa ravno tvoj izbrani vinar ponuja tudi sobe!

  1. Dogodki

Praznovanja in posebnih dogodki v Brdih so vedno doživetje. Čeprav jih je trenutno manj, se vseeno splača spremljati napovednik. Od praznika češenj, do vinskih in kulturnih dogodkov – vsak bo našel kaj zase. Sproščeno vzdušje, dobra volja, posebne spremljajoče ponudbe in prelepa kulisa Goriških Brd privlačijo ne samo domače, temveč tudi tuje goste. V času dogodkov je zato še toliko bolj priporočljiva pravočasna rezervacija sobe in morebitnih drugih aktivnosti.

Če te zanima, katere so moje najljubše točke v Goriških Brdih, se prijavi na MarVino novičke. Morda ti bo mojih tedenskih TOP 3 v pomoč pri naslednjem pobegu na lepše :)

Marina

Hinterlasse einen Kommentar

x